Geleceğe Yön Ver Derneği, çocuk hakları için toplumsal mücadeleyi sürdürüyor

Haber: Emrah Bakır (Çukurova Bülten)

Geleceğe Yön Ver Derneği Başkanı Özlem Bilgi, Türkiye’deki sosyal eşitsizlikleri  ve derneklerinin faaliyetlerini Çukurova Bülten’e anlattı. Bilgi, yaptığı açıklamada, deprem bölgelerine öncelik verdiklerini vurgularken, derneklerinin hükümetler, yerel yönetimler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla kurduğu çok paydaşlı ortaklıklarla, örgütlü ve gönüllülük bilinciyle hareket ettiğinin altını çizdi.

Türkiye’de çocukların karşılaştığı sosyal zorluklar her geçen gün artış gösteriyor. Aile içi şiddet, ekonomik sıkıntılar, eğitim ve sağlık hizmetlerindeki yetersizlikler gibi temel sorunlar, çocukların sağlıklı bir şekilde gelişim göstermelerini engelleyebiliyor. Bununla birlikte, çocuk yaşta evlilikler ve cinsel istismar gibi insan hakları ihlalleri de endişe verici boyutlara ulaşmış durumda.

Bu sorunlarla mücadele etmek ve çocukların haklarını korumak amacıyla sivil toplum kuruluşları çeşitli çalışmalar yürütmektedir. Bu kapsamda, çocukların temel ihtiyaçlarına erişimlerini kolaylaştırmak, çocuk yaşta evlilikleri önlemek, cinsel istismarı engellemek ve mağdurlarına destek olmak için çaba sarf edilmektedir. Ayrıca, toplumda çocuk hakları konusunda farkındalık yaratmak ve bu konuda eğitimler düzenlemek de önemli bir misyon olarak görülmektedir.

Geleceğe Yön Ver Derneği‘nin kurucu başkanı Özlem Bilgi ile çocukları, çocuk istismarlarını ve temel haklar konusunda konuştuk.

“Temel ihtiyaçlardaki zorluklar”

Başta çocuklar ve genç kesim olmak üzere toplum olarak yaşanılan temel haklardaki zorluklara karşı mücadeleyi hedefleyen Geleceğe Yön Ver Derneği Başkanı Özlem Bilgi, “Dernek, hükümetler, yerel yönetimler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla kurduğu çok paydaşlı ortaklıklarla, örgütlü ve gönüllülük bilinciyle hareket eden toplumların etkinliğine inanmaktadır. Geleceğe Yön Ver Derneği olarak, çocukların ve gençlerin fiziksel ve ruhsal gelişimine katkıda bulunmayı önemseyen uzmanları ve gönüllüleri ile eğitim ve proje faaliyetleri yürütmektedir. Dezavantajlı gruplar arasında yer alan çocuk ve gençlerin, eğitim, sağlık, barınma ve diğer temel ihtiyaçlarına erişimde yaşadıkları zorluklar, Türkiye’de hala büyük bir sorun olmaya devam ediyor.  Dernek, bu grupların ihtiyaçlarını gözeterek çalışarak bu eksikliği gidermeyi hedefine alarak kurulmuştur” diye ifade etti.